Qui som

Qui som. Què volem. soci avpn

Fa 48 anys (1972) que l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou treballa en la defensa del dret dels veïns i veïnes del Poblenou a viure en un barri amb els serveis i amb les infraestructures necessàries. En un entorn urbà fet a la mida de les persones, amb criteris socials i de respecte al mediambient. Un barri que sigui acollidor i solidari amb els més desfavorits, i amb espais per a la cultura popular i alternativa,...

Durant els primers anys de vida de la nostra entitat, la dècada dels 70, al servei al barri s’hi unia lògicament l’activisme contra la dictadura. Amb el temps i el canvi de la situació política, dirigents de la primera fornada van deixar l’Associació de veïns per  intentar canviar el model de societat des de les institucions. No obstant, l’Associació va continuar endavant impulsada pels nous reptes i els grans dèficits que patia la ciutat, convertint-se en instrument indispensable per  a la transformació social i urbana, malgrat la saba nova dels ajuntaments democràtics. La lluita i la mobilització ciutadana encara era necessària.

Avui, la forta mutació urbanística que viu el Poblenou comporta un risc evident de substitució social, de pèrdua de patrimoni i de debilitament de les relacions humanes. l’Associació de veïns continua sent un instrument fonamental per a la denúncia, la conscienciació i el diàleg amb l’objectiu de preservar la identitat del barri, assegurar la convivència i millorar les condicions de vida del veïnat. Reivindiquem equipaments socials per a una població que creix, la millora de la xarxa de transports, l’habitatge social, les zones verdes, les infraestructures i l’impuls de la industria urbana sostenible.

Perquè les tasques són moltes i no donem abast per a  tot, fem una crida a participar en l’Associació. Cada u pot implicar-se al nivell que desitgi, som un grup obert i la bona acollida està assegurada. Si no ho sou, podeu començar per fer-vos socis.

Aquest compromís diari amb el barri ha anat conformant una senzilla, però ferma manera d’actuar. Podríem sintetitzar el nostre ideari d’aquesta manera:

  • Els veïns i veïnes hem de ser els protagonistes del nostre entorn. Hem de sentir el barri com un espai col·lectiu de tots.
  • Potenciar formes de participació i associació per afrontar la tendència a la individualització i desmembrament del teixit social. És important unir llaços davant la nova diversitat.
  • En un món d’interessos contraposats, el moviment veïnal és escoltat quan té força. Això només és possible sota tres condicions: quan té arguments incontestables, quan agrupa el màxim de gent i quan té esperit de lluita.n món d’interessos contraposats, el moviment veïnal és escoltat quan té força. Això només és possible sota tres condicions: quan té arguments incontestables, quan agrupa el màxim de gent i quan té esperit de lluita.
  • Transformar el barri. La finalitat de la mobilització és forçar a tots els agents implicats, administracions públiques i d’altres, a negociar i arribar a acords concrets.  La protesta i el diàleg son ambdós necessaris.
  • Tenir una visió global i solidària del territori. Els interessos del Poblenou han de ser compatibles amb els interessos de la ciutat i a la inversa.
  • L’Associació de Veïns s’esforçarà en buscar la compatibilitat de solucions quan diverses necessitats i interessos conflueixin en el mateix lloc, renunciant però a prendre part d’aquelles causes partidistes o que no responguin a una  visió solidària de la nostra societat.
  • Com entitat social que som no ens definim políticament. Recolzem o fem front a les institucions  no en funció del partit polític que les sustenta sinó de les idees i de les seves propostes. La nostra entitat està oberta a tothom que estimi al barri.
  • L’Associació de Veïns i Veïnes es basa en el treball voluntari dels seus membres. No sempre tenim la disponibilitat necessària per fer front a  tots els problemes que es plantegen. Acceptem la crítica constructiva, des de  la responsabilitat de tots.
El passat mes de Març de 2007, l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou ha estat certificada com inscrita al Codi Ètic de les  Associacions de Barcelona, amb les corresponents garanties de treball seriós, participació, transparència econòmica, sostenibilitat i relacions autònomes i solidàries.