Poblenou sencer!

El text següent va ser signat per més de 45 entitats del Poblenou. La unanimitat en el rebuig de la divisió del Poblenou no ha impedit que el consistori l’aprovés amb lleugers retocs de noms de la proposta inicial. Donada la gravetat del fet, reproduïm el document de les entitats en el qual s’explica molt bé les raons que tenim. Exigim una rectificació per part de l’Ajuntament.

poblenou_sencer1

En uns moments en què el Poblenou està patint la mutació urbanística més gran de la seva història, l’Ajuntament vol que gran part d’aquest barri deixi d’anomenar-se Poblenou i dividir-lo en 5 parts: Provençals del Poblenou, Diagonal Mar-La Mar Bella, Glòries–Parc, Vila Olímpica i el Poblenou.

poblenou_sencer2

El Poblenou té un fort sentiment de barri fruit d’una rica història interna, en què els veïns i veïnes s’han relacionat creant una de les xarxes associatives més importants de la Barcelona dels dos segles passats. No obstant això, actualment la identitat del Poblenou està en perill. Per part de l’Administració hi ha hagut poca o nul·la sensibilitat per tal que les noves urbanitzacions relliguin amb el passat; el respecte pel patrimoni històric ha estat molt deficient; la continuïtat de les generacions i, per tant, la continuïtat de la història oral es trenca perquè els fills i filles del Poblenou han de marxar del lloc on han nascut en no trobar en el seu barri habitatges assequibles...

{mospagebreak} 

Solament falta que l’espai que històricament ha estat el Poblenou deixi de dir-se Poblenou.

Un sentiment de col·lectivitat costa molt de construir, però les tendències a la desmembració que hi ha en la nostra societat el fa dèbil. Volem tenir un territori d’integració i d’arrelament on la nova gent que vingui sigui conscient d’on ve a viure. I en aquest sentit, els noms són fonamentals.  No és el mateix viure, per exemple, al barri de la Mar Bella que viure al Poblenou. Potser si el front marítim només s’anomena Mar Bella a algú li pot evocar una altra Marbella, però si també es considera Poblenou, encara podrà fer seu un passat no tan llunyà, que cobria aquest indret amb grans fàbriques com el Gas o Can Girona, o ser conscient que per allí mateix va passar el primer tren de l’Estat espanyol, o que en la seva Mar tan Bella hi va haver, també, el Camp de la Bota. Estem convençuts que la història també és qualitat de vida.

Des del barri del Parc fins al Besòs, el Poblenou és un barri que té un territori molt ampli. Dins hi han sorgit realitats mes petites on la proximitat de la gent li han donat caràcter, com són el barri de la Plata, Diagonal Mar o la Vila Olímpica, per posar uns exemples a l’atzar, on els carrers fan la festa major, tenen els seus propis problemes i, fins i tot, a vegades Associacions de Veïns pròpies. El Poblenou és un barri de barris. Aquesta plural realitat s’ha de contemplar i reconèixer, però també, s’ha d’acceptar que totes aquestes barriades s’identifiquen en pertànyer al Poblenou i així ho han ratificat el 76% dels seus habitants en un estudi fet pel mateix Ajuntament de Barcelona (abril 2005) que situa el Poblenou en un dels índexs més alts d’identitat veïnal de la ciutat

La nostra negativa davant la divisió del barri no és per nostàlgia del passat. La realitat d’avui és que, per exemple, la rua de carnaval del Poblenou transcorre per carrers que ara l’Ajuntament diu que no són el Poblenou, que el Pla d’Equipaments del Poblenou o el Pla de Patrimoni del Poblenou comprenen tot el Poblenou i no només la part que ara l’Ajuntament vol identificar amb aquest nom. Que les entitats i Associacions de Veïns de tot aquest àmbit treballen juntes perquè moltes demandes són comunes i no volem que ens divideixin. I que la gent que veu com se li ha canviat tot el seu entorn encara té la dignitat de dir que són del Poblenou.

El sentiment de pertinença no es decideix traçant línies en un despatx. Costa de creure que l’Ajuntament ho faci per potenciar la participació, tal com diu. Si tingués més voluntat d’acostar-se als ciutadans no li costaria tant atendre les demandes de modificar altres línies, com és el mapa escolar o les àrees d’influències de les ABS (Àrees Bàsiques de la Salut) que, aquestes sí, afecten la vida quotidiana perquè acosten la gent als equipaments més necessaris.

Per  tots aquests motius, les entitats i comunitats de veïns sotasignats reclamem que l’Ajuntament no divideixi el Poblenou, i que, sense negar la personalitat d’altres entorns en el seu interior, reconegui formalment amb el nom del Poblenou tota l’àrea que, des de sempre, ha estat el nostre barri.