Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Servies socials. No n'hi ha prou amb la rectificació

      Fa un parell de mesos en aquest lloc web ens fèiem ressò de l’escrit de protesta que l’Associació de Veïns del Poblenou i Apropem-nos  havíem fet per denunciar que l’Ajuntament prescindia dels dos únics educadors de carrer que tenia el  barri. Avui podem anunciar que s’ha restablert aquest servei.  Un dels educadors  continuarà amb el projecte i l’altre, per qüestions personals, serà substituïda per un altre persona.  Això ha posat en evidència la manca de coordinació entre departaments, doncs mentre uns deien, el Districte, que no tenien diners, l’Ajuntament central vol potenciar aquest servei. Ens consta que la mediació del Tinent d’Alcalde d’Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà, ha estat decisiva. Malgrat tot, aquest enrenou ha suposat l’obertura novament dels projectes que ja s’havien paralitzat, amb el conseqüent treball addicional que això representa.

{mosimage}

    Des de l’Associació de Veïns valorem positivament aquesta rectificació, però seguim reclamant  un increment de les persones dedicades a aquesta tasca. La normativa estableix  un educador de carrer per cada 20.000 habitats, i el Poblenou, amb prop de 70.000 habitants, sols n’hi ha dos.

{mosimage}

 Per altre costat, dues ONG, (CEPAIM i ACISI), que treballen en el barri per ajudar a les persones en exclusió social, ens ha fet arribar un informe en el que senyala que en el Poblenou hi ha 169 persones que viuen en assentaments i pisos sobreocupats (6 cases i 2 naus industrials).  Detecten com en el darrer any aquest col.lectiu ha augmentat i constaten que casi a diari creix el número de persones que viuen en assentaments o directament al carrer.

 

{mosimage}

     Aquestes entitats donen atenció a través d’ajuda alimentària directa (molts malmengen amb dos entrepans diaris i busquen menjar entre els contenidors dels supermercats), donen suport en els tràmits burocràtics, títols de transport per a buscar feina, traduccions, mediacions, etc. Accions recolzades per diverses entitats del territori (parròquies, Apropem-nos,...)

     Però l’informe denúncia que els ajuts de l’Administració a entitats com elles ha disminuït durant l’any passat i en el 2010 (Real Decreto 441/07). Han tingut que aturar el dispositiu d’ajuda alimentària que tenien en el 2008 i veuen en perill la continuïtat de diversos pisos d’acollida que hi ha en la ciutat.

{mosimage}