Resposta per a Can Ricart

catanyada br

 

L’Ajuntament de Barcelona ha concedit llicència i ha iniciat les obres d’enderroc d’un 30% de les naus del conjunt de la fàbrica d’estampats amb valor historicoarqueològic de Can Ricart, a hores d’ara encara pendent de ser declarat patrimoni Nacional. 

 

En el Pla Urbanístic aprovat el novembre de 2006, en el qual l’Ajuntament afirmà que protegia els valors patrimonials de Can Ricart, en va deixar fora totes aquelles parts que ara pretén enderrocar.

Coincidint que el Departament de Cultura té obert i pendent de resolució un expedient per a la declaració de Can Ricart com a un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), incomprensiblement, el propi Departament de Cultura ha autoritzat l’enderroc d’una part important de les naus, segons hem

pogut conèixer  per l’acta de la Comissió Territorial de Patrimoni.  Aquest permís per enderrocar, signat per la màxima autoritat catalana de patrimoni, ha generat les llicencies d’enderroc corresponents expedides pel Districte de Sant Martí.  El fet és greu perquè l’autorització per enderrocar elements compresos en el recinte de protecció d’un conjunt històric incoat per a la declaració de BCIN és contradictòria amb l’objectiu de la declaració. És de rigor doncs esperar a la declaració patrimonial abans d’autoritzar obres que destruiran de ben segur parts del Bé. És veu doncs ben clar que en aquesta autorització de Cultura per enderrocar una part de les naus de Can Ricart es materialitza una política de fets consumats que constitueix, a més d’un atemptat contra el patrimoni, un abús de procediment i un insult als ciutadans.   L’Associació de Veïns del Poblenou ha presentat un recurs administratiu al Conseller de Cultura de la Generalitat per aturar l’enderroc fins que aquest no s’hagi pronunciat respecte del BCIN. Mentre tant, hem demanat també catanyada 1 bruna entrevista al Conseller Joan Mauel Tresserres per dilluns que ve dia 5 de novembre a les 19h, a la seu de la Conselleria de Cultura a la Rambla de Santa  Mònica, a la qual volem assistir acompanyats de ciutadans per manifestar en concentració pacífica davant la porta de la Conselleria la nostra indignació per l’actitud d’aquesta Administració envers el patrimoni català de Can Ricart.  Hem enviat també una carta de protesta al regidor d’Urbanisme Ramon García Bragado per no haver convocat, tal com era la seva obligació, la Comissió Tècnica de Seguiment del Patrimoni Industrial del Poblenou abans d’emprendre aquestes obres a Can Ricart, ocultant d’aquesta manera els fets a la ciutadania.  Hem convidat a tothom que vulgui participar i també als mitjans de comunicació social a una Castanyada per Can Ricart, dissabte que ve dia 3 de novembre a les 12 del migdia a Can Ricart, amb el fi de fer visible el nostre profund desacord amb l’actitud antidemocràtica dels nostres governants que estan demostrant no estar a l’altura de la responsabilitat i la confiança que els han fet els ciutadans. L’Associació de Veïns del Poblenou i la Plataforma per Can Ricart demanem al conjunt de la ciutadania que manifesti el seu malestar per la manca de procediment i el despropòsit del departament de Cultura de la Generalitat que, amb l’autorització d’enderroc de les naus de Can Ricart,  està servint a interessos que no son els de Catalunya i el nostre patrimoni cultural sinó altres interessos urbanístics particulars.   

Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

Plataforma Salvem Can Ricart

 

Perquè Can Ricart ha de ser BCIN (Bé Cultural d'Interés Nacional)

 


Imprimir   Correo electrónico